Ιατρικές Πράξεις

Ιατρικές Πράξεις

Ηλεκτροκαρδιογράφημα, ΗΚΓ

Ο γιατρός της Οικοϊατρικής διαθέτει σύγχρονο καρδιογράφο ώστε να πραγματοποιήσει στο χώρο σας καρδιογράφημα, είτε γιατί θεωρεί ο ίδιος ότι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της πάθησης του ασθενούς, είτε γιατί ζητήθηκε από τον δικό σας θεράποντα, καρδιολόγο. Η εξέταση είναι απλή, εύκολη και ανώδυνη. Με την τοποθέτηση των κατάλληλων ηλεκτροδίων στο σώμα του ασθενούς, αναλύεται η ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και εκτυπώνεται σε χαρτί. Ο καρδιολόγος εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για την λειτουργία της καρδιάς.

Ιατρικές Πράξεις

Holter ρυθμού

To Holter ρυθμού καταγράφει το ηλεκτροκαρδιογράφημα του ασθενούς για ένα 24ωρο. Αφού σας εξετάσει ο καρδιολόγος, τοποθετεί το Holter σε κάποιο σταθερό σημείο πάνω σας και στη συνεχεία τοποθετεί τα ηλεκτρόδια στη θέση τους, πάνω στο σώμα σας.
Την επόμενη ημέρα θα σας αφαιρεθεί η συσκευή και θα συνδεθεί με ηλεκτρονικό υπολογιστή όπου θα ελεγχθεί από τον καρδιολόγο η 24ωρη καταγραφή και θα κάνει την διάγνωση. Με βάση το αποτέλεσμα, ο γιατρός θα προτείνει την κατάλληλη αγωγή για εσάς.

Ιατρικές Πράξεις

Σπιρομέτρηση

Η σπιρομέτρηση είναι μια απλή εξέταση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση των παθήσεων των πνευμόνων και τον έλεγχο της κατάστασης τους. Κατά την διάρκεια της εξέτασης θα σας ζητηθεί να εκπνεύσετε όσο περισσότερο αέρα μπορείτε στο σπιρόμετρο ο οποίος και θα καταγράφει. Χρήσιμο είναι να κάνετε την εξέταση εάν είστε καπνιστής ή εάν ήσασταν στο παρελθόν, αν έχετε συχνά βήχα, αν νιώθετε ότι δεν έχετε αρκετό αέρα κατά τη διάρκεια άσκησης ή αν έχετε διαγνωσμένη κάποια πνευμονολογική πάθηση.

Ιατρικές Πράξεις

Χειρουργικός καθαρισμός

Πρωταρχικό στοιχείο για την επούλωση ενός έλκους είναι ο σωστός καθαρισμός. Προτεραιότητα του χειρουργού που εκτελεί τον καθαρισμό είναι η απομάκρυνση όλων των νεκρών ιστών από το έλκος. Οι νεκρωτικοί ιστοί είναι καλό υπόστρωμα για την ανάπτυξη μικροβίων κάτι που πρέπει να αποφεύγεται, με την απομάκρυνση των νεκρωμάτων οι υποκείμενοι ιστοί οξυγονώνονται καλύτερα. Ο χειρουργικός καθαρισμός γίνεται με τα κλασικά χειρουργικά εργαλεία, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και ειδική συσκευή υπερήχων.

Ιατρικές Πράξεις

Παρακεντήσεις

Με τη βοήθεια υπερήχου μπορεί να παρακεντηθεί όζος θυρεοειδούς ή ογκίδιο μαστού προς κυτταρολογικό έλεγχο. Ειδική βελόνα κατευθύνεται στην προς εξέταση περιοχή υπό τη καθοδήγηση του υπερήχου και λαμβάνεται το προς εξέταση υλικό. Το προς εξέταση υλικό αποστέλεται για βιοψία σε εξιδικευμένο διαγνωστικό εργαστήριο. Δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία, πλην της διακοπής αντιπηκτικών φαρμάκων. Η εξέταση είναι γρήγορη και ανώδυνη για τον ασθενή.

Ιατρικές Πράξεις

Ανάταξη καταγμάτων, εξαρθρημάτων

Οι ορθοπαιδικοί της Οικοιατρικής με μεγάλη εμπειρία και τον κατάλληλο εξοπλισμό, μπορούν να ανατάξουν εξαρθρήματα και κατάγματα. Τα πιο συχνα εξαρθρήματα ειναι του ώμου και των δακτύλων, ενώ πιο σπάνια του αγκώνα και του ισχίου. Ανάταξη καταγμάτων γινεται πιο συχνα σε κατάγματα, καρπού, ποδοκνημικής, δακτύλων (άκρας χειρός ή άκρου ποδός), βραχιονίου οστού. Μπορει να τοποθετηθεί γυψονάρθηκας ή γύψος, είτε έτοιμος του εμπορίου, είτε φτιάχνεται επί τόπου στην οικία του ασθενούς απο τον ορθοπεδικό, ανάλογα την περίπτωση.

Ιατρικές Πράξεις

Συρραφή τραυμάτων

Σε περίπτωση θλαστικού τραύματος ο γιατρός της Οικοιατρικής επισκέπτεται την οικία του ασθενούς ώστε να αξιολογήσει το τραυμα. Γινεται επιμελής καθαρισμός του τραύματος και αποφασίζεται εαν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην οικία του ή πρέπει να μεταφερθεί σε νοσηλευτικό ίδρυμα. Διαθέτει τον κατάλληλο αποστειρωμένο εξοπλισμό, τα χειρουργικά εργαλεία και τα κατάλληλα ράμματα ώστε να αντιμετωπίσει μικρά και μεσαία τραύματα στο σπίτι. Εύκολα και ανώδυνα με τη χρήση τοπικής αναισθησίας, στο χώρο σας.

Ιατρικές Πράξεις

Αφαίρεση ραμμάτων

Όταν έχει προηγηθεί συρραφή θλαστικού τραύματος ή άλλη χειρουργική επέμβαση δημιουργείται η ανάγκη αφαίρεσης των ραμμάτων μόλις ολοκληρωθεί η επούλωση του χειρουργικού τραύματος. Το έμπειρο προσωπικό έρχεται σπίτι σας, αξιολογεί το τραύμα και τα αφαιρεί ανώδυνα και γρήγορα χωρίς την μετακίνηση και τη συνοδό ταλαιπωρία του ασθενούς. Οι γιατροί διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για την κοπή και αφαίρεση όλων των τύπων των ραμμάτων, υφασμάτινων, nylon και μεταλικών.

Ιατρικές Πράξεις

Διάνοιξη αποστημάτων

Οι γιατροί της Οικοιατρικής μπορούν να πραγματοποιήσουν διανοίξεις αποστημάτων και παροχέτευση αυτών με ασφάλεια στο σπίτι. Διανοίξεις κύστης κόκκυγα, αφαιρέσεις τύλων, σπίλων και άλλες μικροεπεμβάσεις στο σπίτι μπορούν γίνουν εύκολα και ανώδυνα. Με τη χρήση τοπικής αναισθησίας γίνεται μια μικρή τομή στο δέρμα πάνω απο το απόστημα. Αυτό παροχετεύεται απο το πυώδες υγρό που περιέχεται και γίνεται έκπλυση της κοιλότητας. Η παράλληλη λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων είναι επίσης πολύ χρήσιμη.

Ιατρικές Πράξεις

Καθοδηγούμενες εγχύσεις

Υπερηχογραφικά καθοδηγούμενες εγχύσεις (ενέσεις), είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης αρκετών μυοσκελετικών παθήσεων. Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται όλο και περισσότερο η χρήση του υπερήχου ώστε να έχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και ακρίβεια κατά την διενέργεια των εγχύσεων. Οι αρθρώσεις που επιλέγονται για αυτή την πρακτική είναι του γόνατος, του ισχίου και του ώμου. Τα πιο συχνά χορηγούμενα φάρμακα ειναι το υαλουρονικό οξύ, τα κορτικοστεροειδή και το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP).

Ιατρικές Πράξεις

Ενδαρθρικές ενέσεις

Οι ενδαρθρικές ενέσεις, ή εγχύσεις είναι μια διαδεδομένη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας αρχικού σταδίου, με χρήση κυρίως του υαλουρονικού οξέος, του πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια, (PRP), αλλά και κορτικοστεροειδών σε κάποιες περιπτώσεις. Μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή από τα συμπτώματα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του. Η άρθρωση που εκτελείται συχνότερα η θεραπεία αυτή είναι το γόνατο, ο ώμος και το ισχίο. Η ένεση γίνεται γρήγορα και ανώδυνα στο χώρο του ασθενούς.