Τι είναι οι σπίλοι;

Τι είναι οι Σπίλοι? Σπίλοι ονομάζονται οι γνώστες σε όλους ελιές του δέρματος. Είναι καλοήθεις, μελαγχρωματικές βλάβες του δέρματος, με το 95% του λευκού πληθυσμού να τις εμφανίζει. Απαντώνται σε διάφορες μορφές και τύπους. Ο μέσος αριθμός σπίλων είναι περίπου 20-30 στην εφηβεία, φτάνοντας μέχρι και τους 40 μέχρι την ηλικία των 30 ετών, που είναι και ο μέγιστος αριθμός τους.

Τα χαρακτηριστικά

Τα χαρακτηριστικά ενός κοινού σπίλου είναι

  • η συμμετρία
  • το σχήμα είναι κυρίως στρογγυλό
  • ομοιόμορφοι στο χρώμα
  • και μέγεθος έως 6mm.

Οι σπίλοι για τους οποίους πρέπει να ανησυχήσουμε είναι αυτοί οι οποίοι δεν έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά, για αυτό το λόγο χρησιμοποιείται ο κανόνας ABCDE για εύκολη απομνημόνευση:

  • A-Αssymetry: ασυμμετρία της βλάβης
  • B-Border: ασαφή όρια της βλάβης
  • C-Color: πολυχρωμία
  • D-Diameter: διάμετρος
  • E-Evolution: ανάπτυξη, αλλαγή των χαρακτηριστικών ενός σπίλου

Παρατηρώντας μεταβολές των χαρακτηριστικών αυτών, ενός σπίλου, θα πρέπει να γίνεται άμεσα εξέταση από δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό, ώστε σε περίπτωση ατυπίας να αφαιρούνται και να στέλνονται προς βιοψία.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου εξαλλαγής ενός σπίλου είναι ο ήλιος. Είναι πολύ σημαντική η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ειδικά το καλοκαίρι, ενώ σε περίπτωση έκθεσης η χρήση αντηλιακού υψηλού δείκτη προστασίας.

Οι ανοιχτόχρωμοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στον ήλιο και για αυτό θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί, άνθρωποι με φακίδες επίσης.

Αυτοί που ζουν σε ηλιόλουστες περιοχές ή είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν εκτεθειμένοι στον ήλιο (αγρότες) θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας, καπέλα, γυαλιά ηλίου, αντηλιακές κρέμες. Θα πρέπει να αποφεύγεται επίσης το τεχνητό μαύρισμα (solarium).

Τι είναι οι Σπίλοι

Αν και υπάρχουν αρκετά είδη σπίλων τον μεγαλύτερο κίνδυνο παρουσιάζει το κακόηθες μελάνωμα. Είναι ο κακοηθέστερος των όγκων του δέρματος και πολύ επιθετικός. Το μελάνωμα αναπτύσσεται επί εδάφους σπίλου που έχει εξαλλαχθεί. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι καθοριστικής σημασίας για το μελάνωμα λόγω της πιθανότητας μετάστασης του. Αν διαγνωστεί έγκαιρα και παρέμβουμε, η πιθανότητα πλήρους ίασης είναι πολύ μεγάλη.

Σε όλα αυτά καταλαβαίνουμε την μεγάλη σημασία της πρόληψης, της συχνής παρακολούθησης των σπίλων για τυχόν μεταβολή των χαρακτηριστικών τους, την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και της εξέτασης από ειδικούς ιατρούς σε ύποπτες βλάβες.