Τί είναι η κολπική μαρμαρυγή;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια μορφή αρρυθμίας, αποτελώντας την πλειοψηφία των αρρυθμιών, περίπου το 30% του σύνολου όλων των αρρυθμιών.

Αυτός ο μη φυσιολογικός ρυθμός αυξάνει τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, της καρδιακής ανεπάρκειας, της θρόμβωσης και άλλων επιπλοκών.

Τη στιγμή ενός επεισοδίου κολπικής μαρμαρυγής οι κατώτερες κοιλότητες της καρδιάς, οι κόλποι δεν συντονίζονται σωστά με τις κατώτερες κοιλότητες της καρδιάς, τις κοιλίες με αποτέλεσμα ακανόνιστο και γρήγορο παλμό, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 170 με 200 παλμούς.

Μετά την ηλικία των 55 ετών περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού θα εμφανίσει συμπτώματα της νόσου.

Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν την αρρυθμία, το χαρακτηριστικό φτερούγισμα της καρδιάς, δύσπνοια και κόπωση.

Το πρόβλημα για τον ασθενή δεν αποτελούν τα συμπτώματα, άλλα οι επιπλοκές της κολπικής μαρμαρυγής, με κυριότερη των σχηματισμό θρόμβων, που μεσώ της κυκλοφορίας μπορούν να εισβάλουν σε άλλα όργανα προκαλώντας ισχαιμία των οργάνων αυτών, όπως και περιφερικά εμβολικα επεισόδια.

Τα ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια έχουν σαν κύρια αιτία την κολπική μαρμαρυγή, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο ενός τέτοιου επεισοδίου κατά περίπου 6 φόρες.

Η θεραπεία

Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και πράξεις που επεμβαίνουν στην ηλεκτροφυσιολογία της καρδιάς, ο βασικός σκοπός μας είναι να επανέλθει ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός και να προληφθεί ο σχηματισμός θρόμβων και τα αγγειακά ισχαιμικά επεισόδια.

Υπάρχουν ειδικά φάρμακα που μειώνουν τους παλμούς, βελτιώνουν την παροχή της καρδιάς και άλλα τα οποία επηρεάζουν την πήξη του αίματος, τα γνωστά αντιπηκτικά. Σε περίπτωση που φαρμακευτικά δεν μπορεί να επιτευχθεί φυσιολογικός ρυθμός μπορεί να γίνει ηλεκτρική ανάταξη, απινίδωση.

Όταν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, επεμβαίνουμε χειρουργικά στην καρδιά με τη μέθοδο της κατάλυσης (ablation), η οποία έχει σαν σκοπό την καυτηριασμό των κέντρων εκείνων του καρδιακού ιστού που προκαλεί τα ηλεκτρικά ερεθίσματα, δυστυχώς αρκετές φορές μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη επέμβαση για το επιθυμητό αποτέλεσμα.