Δύσπνοια: Ένα Κοινό Σύμπτωμα με Πολλά Αίτια

Δύσπνοια θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι απλά η δυσκολία στη αναπνοή ή η ανεπαρκής αναπνοή. Τα αίτια ποικίλουν, μπορεί να είναι  καρδιολογικής ή πνευμονολογικής φύσεως, ενώ και μυοσκελετικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν δύσπνοια.

Τα συνηθέστερα πνευμονικά αίτια είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το άσθμα, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και ο πνευμοθώρακας.

Ενώ καρδιαγγειακά είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, η καρδιακή ανεπάρκεια και η πνευμονική εμβολή.

Στις μυοσκελετικές παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν δύσπνοια είναι η σημαντικού βαθμού κύφωση ή σκολίωση.

Όπως καταλαβαίνουμε η δύσπνοια είναι σοβαρό σύμπτωμα που στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται ο ασθενής να ζητήσει ιατρική βοήθεια.

Εκτίμηση μπορεί να γίνει τόσο από καρδιολόγο όσο και από πνευμονολόγο. Αφού είδαμε ότι τα αίτια μπορεί να είναι και καρδιαγγειακά και πνευμονικά ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις μικτής αιτιολογίας.

Πέρα από την κλινική εξέταση χρήσιμος είναι και ο παρακλινικός έλεγχος.

Οξυμετρία, είναι απαραίτητο να ελεγχθεί άμεσα ο κορεσμός του οξυγόνου του ασθενή. Αυτό γίνεται πολύ εύκολα με ένα οξύμετρο, φυσιολογικά ο κορεσμός είναι πάνω από 95%.

Σπιρομέτρηση, μπορεί να γίνει και κατ οίκον με φορητό σπιρόμετρο και είναι χρήσιμη στην αξιολόγηση της ροής του αέρα στους πνεύμονες.

Ακτινογραφία θώρακος, είναι βασική η απεικόνιση των πνευμόνων ώστε να ελέγξουμε τυχόν πνευμονία ή πνευμοθώρακα.

Αέρια αίματος, με τη λήψη μιας μικρής ποσότητας αρτηριακού αίματος βλέπουμε με ακρίβεια το οξυγόνο του ασθενούς, το διοξείδιο αλλά και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Σπινθηρογράφημα αερισμού αιμάτωσης των πνευμόνων, είναι πολύ χρήσιμη εξέταση στην διάγνωση της πνευμονικής εμβολής.

Αξονική τομογραφία θώρακος, σημαντική στην απεικόνιση των πνευμόνων αλλά και στην διάγνωση της πνευμονικής εμβολής.