Ποιο τεστ να κάνω για τον κορονοϊό;

TEST COVID-19 κορονοϊού, τι επιλογές έχουμε.

Υπάρχει η Μοριακή μέθοδος ανάλυσης, (Real time PCR), η ταχεία ανίχνευση του αντιγόνου του ιού (Rapid test), και τα τεστ αντισωμάτων του ιού.

ΤΕΣΤ ΜΟΡΙΑΚΟ PCR

Η μοριακή μέθοδος ανάλυσης του ιού PCR έχει μεγάλη ευαισθησία και ειδικότητα στην ανίχνευση του ιού που αγγίζει το 100%. Πραγματοποιείται με την ανίχνευση τουλάχιστον 2 από τα γονίδια του ιού, του Ε (Ε-gene) και του Ν (N-gene), αφού πρώτα πολλαπλασιαστεί το RNA του ιού.

Η δειγματοληψία γίνεται με ρινοφαρυγγικό επίχρισμα.

RAPID TEST

Τα τεστ αντιγόνων ή rapid tests, ανιχνεύουν τα αντιγόνα στην επιφάνεια του ιού. Έχουν καλή ειδικότητα άλλα δεν έχουν πολύ καλή ευαισθησία όπως τα μοριακά τεστ. Αυτό σημαίνει ότι ένας ασθενής μπορεί να εμφανιστεί ως αρνητικός στο τεστ ενώ στην πραγματικότητα είναι θετικός.

Το θετικό αποτέλεσμα στο rapid τεστ είναι χρήσιμο να επιβεβαιώνεται με μοριακό τεστ.

Η δειγματοληψία γίνεται επίσης με ρινοφαρυγγικό επίχρισμα όπως και στο μοριακό τεστ.

Τα γρήγορα τεστ λόγω χαμηλού κόστους είναι χρήσιμα στον έλεγχο μεγάλου αριθμού ατόμων και ειδικών πληθυσμιακών ομάδων.

ΤΕΣΤ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ

Τα τεστ αντισωμάτων γίνονται με ορολογικές μεθόδους στο αίμα του ατόμου, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει αιμοληψία. Είναι βοηθητικές εξετάσεις που είναι χρήσιμες περισσότερο για μελέτες.

Τα κυριότερα αντισώματα που παράγονται στον οργανισμό μας είναι τα IgG, IgM και τα IgA. Τα IgM και τα IgA εμφανίζονται τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης ενώ τα IgG αργότερα, για αυτό το λόγο είναι χρήσιμη εξέταση στον καθορισμό του σταδίου της λοίμωξης.

Test Κορονοϊού στο σπίτι

TEST COVID-19 PCR ΜΟΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΚΟΣΤΟΣ

Η Οικοιατρική πραγματοποιεί προγραμματισμένες επισκέψεις κατ΄οίκον, για δειγματοληψία και εξέταση, για τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19.

Στην προσπάθεια για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος, ατόμων ύποπτων με λοίμωξη COVID-19, ώστε να περιοριστούν και να μην μεταδώσουν τον ιό και σε άλλους.

Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα εντός της ίδιας ημέρας.

Η μοριακή ανίχνευση του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 χρησιμοποιείται για την επιβεβαίωση της λοίμωξης από τον ιό, για την παρακολούθηση των φορέων της νόσου και για επιδημιολογικούς λόγους.

Ο μοριακός έλεγχος για τον κορονοϊό SARS-CoV-2 γίνεται με τη μέθοδο της ανάστροφης πολυμεράσης πραγματικού χρόνου αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (rRT-PCR). Χρησιμοποιείται για την ποιοτική ανίχνευση του RNA του κορωνοϊού SARS-CoV-2 από δείγματα από το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό.

TEST COVID-19 PCR ΜΟΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

O μοριακός έλεγχος για τον κορονοϊό αποτελεί μέχρι τώρα, τον μοναδικό τρόπο για τη διάγνωση του COVID-19.

Ο Κορωνοϊός-2 του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου είναι ένας θετικός, μονόκλωνος ιός RNA που προκαλεί την ασθένεια του κορωνοϊού 2019 (COVID-19).

Όπως και άλλοι κορονοϊοί που μολύνουν τον άνθρωπο, ο SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη τόσο στο ανώτερο όσο και στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, και τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια (όπως το κοινό κρυολόγημα) μέχρι σοβαρά (όπως πνευμονία) τόσο σε υγιείς όσο και σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Η μετάδοση του κορονοϊού SARS-CoV-2 συμβαίνει κυρίως μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της COVID-19, τα συμπτώματα μπορεί να είναι μη ειδικά και να μοιάζουν με άλλες κοινές λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού, όπως η γρίπη.

author avatar
oikoiatriki