Τι είναι ο COVID-19  Κορονοϊός;

Πολύς λόγος έχει γίνει για τον Κορονοιό (COVID-19 ή SARS-CoV-2), τι είναι όμως ακριβώς αυτός ο ιός?

Ο ιός COVID-19 προκαλεί οξεία αναπνευστική νόσο, η οποία πρωτοπαρατηρήθηκε στην πόλη Ουχαν της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019.

Τα συμπτώματα που προκαλεί ποικίλουν, με πιο συχνά τον πυρετό, τον βήχα (συνήθως ξηρός) και τη δύσπνοια.

Λιγότερο συχνά παρουσιάζονται

  • κεφαλαλγία
  • απουσία γεύσης και όσφρησης
  • καταρροή
  • απόχρεμψη
  • μυική αδυναμία.
  • Η ένταση των συμπτωμάτων στην πλειοψηφία των ασθενών είναι ήπια, δυστυχώς όμως δεν λείπουν οι περιπτώσεις εξέλιξης της νόσου σε ιογενή πνευμονία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια (ARDS), σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας και σηπτικό σοκ.

Κορονοϊός

Η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω σταγονιδίων από άνθρωπο σε άνθρωπο, κατά τον πταρμό, τον βήχα, ή ακόμα και την ομιλία. Έχει βρεθεί ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει ζωντανός για 2-3 ημέρες σε μεταλλικές και πλαστικές επιφάνειες, ενώ στον αέρα έως περίπου 3 ώρες.

Ο χρόνος επώασης είναι μεταξύ 2-14 ημερών, ενώ πιο συχνά είναι οι 5 ημέρες.

Το όργανο στόχος του ιού είναι οι πνεύμονες, μέσω του Μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2)

Η διάγνωση

Η διάγνωση τίθεται με την αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR), λαμβάνοντας δείγμα (επίχρισμα) του ασθενούς από την ρινοφαρυγγική κοιλότητα ιδανικά, ενώ μπορεί να γίνει λήψη και από τον στοματοφάρυγγα, να χρησιμοποιηθούν τα πτύελα ή υλικό από τραχειοσωλήνα σε διασωληνωμένους ασθενείς των μονάδων εντατικής θεραπείας.

Ύποπτοι ασθενείς θεωρούνται αυτοί που συνδυάζουν, συμπτωματολογία, παράγοντες κινδύνου και απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία), πιθανώς θετικοί ακόμα και αν το τεστ PCR είναι αρνητικό.

Η βασική σύσταση προς τον γενικό πληθυσμό είναι η προφύλαξη μέσω της προσωπικής υγειινης και της απολύμανσης των χεριών. Η χρήση της μάσκας είναι σημαντική επίσης, κυρίως για τον περιορισμό της διασποράς.

Φρόνιμο είναι, άτομα τα οποία υποψιάζονται πως μπορεί να φέρουν τον ιό, να αναζητούν ιατρική συμβουλή τηλεφωνικώς πρώτα, αποφεύγοντας άσκοπες μετακινήσεις σε νοσηλευτικά ιδρύματα, προς αποφυγή διασποράς του ιού.

Ακόμα δεν έχει βρεθεί κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα που να προσφέρει ουσιαστικά στη θεραπεία, η οποία αυτή τη στιγμή είναι συμπτωματική και υποστηρικτική, αν και δοκιμάζονται αρκετά σκευάσματα.

Οι αρχικές μελέτες δείχνουν ανάγκη Μονάδας εντατικής θεραπείας στο 25% των ασθενών και την θνητότητα στην Κίνα να υπολογίζεται στο 2%, ενώ εκτός Κίνας το ποσοστό υπολογίζεται μικρότερο, με μικρές διαφορές από χώρα σε χώρα.

author avatar
superadmin